جناب آقای دکتر معین! لطفاً در ابتدا خودتان را معرفی کنید و راجع به تحصیلات، سوابق علمی، فعالیتهای فعلی، سمت، جوائز و افتخاراتی که داشتهاید مختصراً توضیح بدهید.
ـ اینجانب محمد شهرام معین دارنده مدرک دکترای مهندسی برق از دانشگاه پلیتکنیک مونترال در سال ۲۰۰۰ میلادی هستم. مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد را به ترتیب از دانشگاههای صنعتی امیرکبیر و تهران اخذ نموده ام. موضوعات تحقیقاتی که در دوره تحصیل بر روی آنها کار کردهام عبارتند ازفشردهسازی اطلاعات تصویری در دوره فوق لیسانس و بازشناسی ساختار اسناد دست خطی و دست خط به صورت برخط در دورۀ دکترا. بعد از اتمام تحصیلات به ایران باز گشته و از سال ۱۳۷۹ در مرکز تحقیقات مخابرات مشغول به کار هستم. از سال ۱۳۸۳ نیزمدیر گروه سامانههای چندرسانهای در پژوهشکده فناوری اطلاعات و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات مخابرات ایران میباشم. البته با دانشگاههای مختلف دولتی منجمله دانشگاههای صنعتی شریف، علوم پزشکی تهران، امیرکبیر، شهید بهشتی ومرکز تحقیقات فیزیک نظری و نیز دانشگاههای آزاد اسلامی واحدهای قزوین و علوم و تحقیقات همکاری آموزشی و پژوهشی داشته و دارم. جوائز و افتخاراتی که موفق به کسب آنها شدهام شامل جایزه پژوهشگر برتر وزارت ICT در هفته پژوهش سال ۱۳۸۴ و پژوهشگر نمونه پژوهشکده IT در سال ۱۳۸۳ میباشد و همچنین به همراه یکی از دانشجویانم برنده جایزه سوم کاربردی جشنواره خوارزمی جوان در سال ۱۳۸۶ شدهام. ـ لطفاً در مورد فعالیتها ، سوابق و موضوعات تحقیقاتیتان در حوزه ماشین بینایی و پردازش تصویر بفرمایید.
در حال حاضر فعالیتهای بنده در حوزه های پردازش تصویر، پردازش سینگال، ماشین بینایی، بازشناسی الگو و سیستمهای مربوط به این حوزهها و رسانهها میباشد. از هنگامی که بعد از اتمام تحصیلات به ایران باز گشتم (سال ۱۳۷۹) به صورت ویژه بر روی موضوع بایومتریک یعنی زیست سنجی مشغول به کار شده ام و قسمت عمده فعالیتهای من مربوط میشد به مسائل مرتبط با پردازش تصویر و بازشناسی الگو بخصوص بازشناسی چهره، بازشناسی عنبیه، بازشناسی شبکیه و بازشناسی مالتی مودال. بخش دیگری از کارهای پژوهشی بنده مربوط است به بازیابی (Retrieval) اطلاعات تصویری و نهان نگاری (Watermarking) اطلاعات تصویری و ویدئوئی. ـ جایگاه و ارتباط فعالیتهای مرکز تحقیقات مخابرات با موضوعات مطرح در انجمن ماشین بینایی و پردازش تصویر ایران به چه صورتی است؟
ـ همانطور که عرض کردم قسمت عمده فعالیتهای اینجانب و گروه سامانه های چندرسانه ای مربوط به حوزههای مرتبط با انجمن ماشین بینایی و تصویر ایران است. در این گروه محورهای پژوهشی عبارتند از: (۱) بازشناسی، تولید محتوا و بازیابی اطلاعات چندرسانهای و (۲) فشردهسازی اطلاعات چندرسانه ای و ارسال آنها بر روی شبکههای ارتباطی. بخش مهمی از این اطلاعات، تصویری و ویدیوئی بوده که در ارتباط مستقیم با حوزههای مرتبط با انجمن ماشین بینایی و تصویر ایران هستند. ـ سمت شما در انجمن ماشین بینایی و پردازش تصویر ایران چیست؟
ـ در حال حاضر عضو هیات مدیره انجمن ماشین بینایی بوده (از اردیبهشت ماه سال ۸۷) و به عنوان خزانهدار و نیز مسئول کمیته ارتباط با صنعت در این انجمن مشغول به فعالیت هستم. ـ در این حوزه با چه مشکلاتی روبهرو هستید و بودجه انجمن را از چه طریقی تأمین میکنید؟
ـ بالطبع ما با مشکل بودجه در این انجمن مواجه هستیم. عمده بودجه ما از طریق حق عضویتها تأمین میشود. البته چون این انجمن نوپاست و هنوز در حال عضوگیری هستیم و مقدمات اجرایی شدن مراحل پرداخت حق عضویت هنوز در مرحلۀ نهایی شدن است، منتظر هستیم تا انشاءا… اعضاء جدید حق عضویتهایشان را پرداخت کنند تا بتوانیم بودجه لازم برای انجام فعالیتهایمان را تأمین کنیم. منبع دیگر بودجه بخش انجمنهای علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است که همچنان منتظر هستیم که این بخش نیز مبلغی را تحت عنوان کمک به انجمنهای علمی در زمان تاسیس انجمنها به انجمن ماشین بینائی و پردازش تصویر ایران پرداخت کند تا بتوانیم با این منابع فعالیتهای خودمان را انجام دهیم. در حال حاضر که با پرداخت محدود حق عضویتها مواجه هستیم، عمدتاً با مساعدت اعضاء هیات مدیره و کمکهای آنها به شکل قرض در حال فعالیت می باشیم ولی چشمانداز آینده انشاءا… بهتر خواهد بود و خواهیم توانست فعالیتهای بهتری را انجام دهیم. ـ شما در انجمن مسئولیت کمیته ارتباط با صنعت را نیز بر عهده دارید. لطفاً در این مورد و نقشی که در برقراری ارتباط انجمن با بخش خصوصی دارد توضیحاتی بفرمائید.
آئین نامه این کمیته تهیه شده و کمیته در آینده نزدیک فعالیت خود را شروع خواهد کرد. بالطبع یکی از بزرگترین رسالتهای انجمن ماشین بینایی و پردازش تصویر ایران، ایجاد ارتباط بین جامعه علمی، پژوهشی، تحقیقاتی و دانشگاهی با صنعت و بخش خصوصی است. در واقع این انجمن به شکل مکانی برای گرد هم آوردن علاقمندان به موضوع ماشین بینایی و پردازش تصویر از دیدگاههای مختلف علمی، تحقیقاتی، صنعتی و کاربردی تأسیس شده و لذا بخش صنعت و بخش خصوصی میتوانند نقش عمدهای در این انجمن بازی کنند، کمااینکه در حال هموار کردن امکان عضویت اشخاص حقوقی هم هستیم که شرکتها و بخش خصوصی نیز بتوانند در انجمن عضو شوند و از مزایای آن بهرهمند گردند. بالطبع در صورت شرکت فعالانه این بخش در فعالیتهای انجمن انتظار آن میرود که بتوانیم این صنعت رو به گسترش در دنیا را در ایران شکوفایی بیشتری ببخشیم. موضوع ماشین بینایی و پردازش تصویر در دنیا از جمله مهمترین و پرشتابترین حوزههای تخصصی، علمی و فناورانه است. بعد از فعال نمودن کمیته ارتباط با صنعت، بخش خصوصی و صنعت میتوانند از طریق انجمن با متخصصین حوزههای ماشین بینایی و پردازش تصویر ارتباط راحتتر و بهتری برقرار کنند. متخصصین این انجمن اعم از اعضاء هیات مدیره، اعضا کمیتههای مختلف و دیگر افراد میتوانند نقش مشاور را برای فعالیتهای بخش خصوصی ایفا بکنند و همینطور میتوانند تأمین کننده نیروی انسانی مورد نیاز باشند؛ بنابراین اگر ما بتوانیم مطابق برنامهای که در ذهن داریم در سایت بخشی را به مسئله ارتباط با صنعت و اعلام نیازهای متقابل بخش صنعت و متخصصین به یکدیگر اختصاص دهیم و متخصصین و فارغالتحصیلان بتوانند در زمینههای مربوط به ماشین بینایی و پردازش تصویر برای ارتباط با صنعت اعلام آمادگی کنند، احتمالاً اولین گروه خاص و ویژه در این ارتباط خواهیم بود و با توجه به آینده ماشین بینایی و پردازش تصویر در دنیا و بالطبع در ایران انتظار آینده بسیار شکوفایی را انتظار خواهیم داشت. ـ آقای دکتر! شما در خلال فرمایشاتتان به مزایای عضویت در انجمن اشاراتی داشتید. لطفاً برای اعضاء حقیقی و حقوقی خود کمی بیشتر راجع به این مزایا توضیح بفرمائید.
ـ به هر حال در مورد عضویت در انجمن برای اعضاء مزایای متعددی وجود دارد؛ در فکر هستیم که اطلاعات اعضاء حقوقی، شرکتها، بخش صنعت و خصوصی را در اختیار علاقمندان قرار بدهیم و در مقابل عضویت حقوقی آن شرکت، تخفیفهایی را برای عضویت اعضاء حقیقی مربوط به آن بخش خصوصی در نظر بگیریم.
در هر صورت عضویت در انجمن ماشین بینایی و پردازش تصویر میتواند اعتباری برای اعضاء حقوقی باشد و همینطور زمینهای برای گسترش اطلاع رسانی فعالیتهای مربوط به این بخش خصوصی و صنعت. در مورد اعضاء حقیقی بالطبع روی دانشجویان دانشگاهها و بخصوص دانشجویان تحصیلات تکمیلی که علاقمندند و یا موضوع تحقیقات آنها در رابطه با ماشین بینایی و پردازش تصویر است، حساب ویژهای باز کردهایم و انتظار داریم که قسمت عمدهای از اعضاء از بین این عزیزان و همینطور اعضاء محترم هیات علمی دانشگاهها باشند. قطعاً مزایایی برای اعضا وجود خواهد داشت. به عقیدۀ بنده اولین انگیزه غیرمادی که افراد را ترغیب به عضویت در انجمنها میکند، روح فعالیت و همکاری در زمینهای است که علاقه تحقیقاتی افراد به آن مربوط میشود و این به خودی خود رضایت بخش خواهد بود، کما اینکه انگیزه اصلی بنده برای عضویت در انجمنهایی که در آنها عضویت داشته و دارم به همین مسئله مربوط میشده است. اما غیر از این مطلب، انجمن نیز سعی در تخصیص مزایایی دارد، از قبیل تخفیف در حق ثبت نام کنفرانسهای ماشین بینایی و پردازش تصویر در آینده و امکان فعالیت در کمیتههای تخصصی انجمن و در حوزهها و قالبهای مختلف و همینطور ارتباط با موضوع ماشین بینایی و پردازش تصویر از طریق بخش خصوصی برای اعضاء حقیقی. ما درصدد هستیم که ارتباطی بین انجمن ماشین بینایی و انجمنهای معتبر علمی بینالمللی و همینطور انجمنهای داخلی برقرار بکنیم و بالطبع عضویت در انجمن ماشین بینایی میتواند پلی باشد برای همکاری اعضاء انجمن با انجمنهای بینالمللی.
ـ جناب آقای دکتر معین! از وقتی که به این مصاحبه اختصاص دادید، صمیمانه سپاسگزاری و برای شما و همکارانتان در انجمن ماشین بینائی و پردازش تصویر ایران آرزوی موفقیت میکنیم.
شما میتوانید برای برقراری ارتباط با ایشان از این پست الکترونیکی استفاده کنید
moin@itrc.ac.ir
msmoin@ieee.org